Mergi la conţinutul principal
x
Analiza Sierra

Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit, în creștere semnificativă

Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 au crescut cu 67% faţă de anul anterior, la 3,2 miliarde lei, arată datele BNR.
 

Datele mai arată că aproape 1,4 milioane de companii şi-au întrerupt activitatea după anul 2010, în timp ce totalul firmelor nou înmatriculate este doar la jumătate faţă de acest nivel. De asemenea, România înregistra la finalul anului 2019 doar 25 de companii la 1.000 de locuitori, de două ori sub media din ECE (Europa Centrală şi de Est), precum şi de trei ori mai multe insolvenţe raportate la numărul de companii.

Datele indică o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 euro (companii medii şi mari). Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluţie s-a reflectat şi în diminuarea pierderilor financiare, care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019, la jumătate faţă de media din ultimii trei ani.

Prin comparaţie cu evoluţiile regionale, companiile active în România sunt caracterizate de o vârstă fragedă cu durata medie de viaţă de doar 10 ani, cel mai puţin din UE. Totodată, numărul companiilor care îşi întrerup activitatea este constant peste cel al firmelor nou înfiinţate. Nu în ultimul rând, mediul de afaceri local este caracterizat de un grad de concentrare ridicat în rândul marilor firme, primele 1.000 de companii concentrând jumătate din toate veniturile de la nivelul întregului mediu de afaceri, respectiv 500.000 de firme.

VÂNZĂRI ȘI LICITAȚII