Skip to main content
Creditorii ELCEN dau undă verde pentru înființarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET

Creditorii ELCEN dau undă verde pentru înființarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat la 24.09.2018, în unanimitate, planul de reorganizare al celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de  încălzire centralizată din Bucureşti. După data de 22.10.2018, data la care judecatorul sindic a confirmat planul de reorganizare, ELCEN a început reorganizarea activității.


„Este un pas important în eforturile tuturor părţilor implicate, ale creditorilor ELCEN şi ale Municipalităţii, de a rezolva problemele economice ale ELCEN şi RADET, ambele aflate în insolvenţă, şi a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET,  care va furniza apă caldă şi căldură pentru peste 1,2 milioane de bucureşteni”, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Soluţia de reorganizare a ELCEN vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul ELCEN către compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei –  SACET,  care va asigura servicii de termoficare pentru bucureşteni. Potrivit planului ELCEN, transferul de active şi activităţi este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an. Printre măsurile vizate se află şi recuperarea creanţei pe care ELCEN o deţine împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creanţei este propusă să fie realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea preţului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei la care se adaugă investiţiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de  lei.

„Aprobarea de către toţi creditorii a planului de reorganizare al ELCEN, ulterior confirmat de judecătorul sindic, este un pas semnificativ care dă undă verde pentru derularea rapidă a procesului de reorganizare a sistemului de alimentare cu energie termică, mai ales în condiţiile în care ne îndreptăm spre sezonul de iarnă. Suntem convinşi că Municipalitatea va face paşii necesari pentru asumarea şi punerea în practică a măsurilor asumate de principiu, astfel încât SACET să intre în funcţiune în cel mai scurt timp”, a declarat Ovidiu Neacşu.  „Depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile este vital a fi realizată până la finele anului 2018, iar Municipalitatea ne-a asigurat că va demara, imediat după confirmarea planului, toate procedurile necesare. Întrucât planul ELCEN a fost confirmat de judecătorul sindic la 22.10.2018 ca atare, se pot concretiza proiectele pentru retehnologizarea sistemului de încălzire al Bucureştiului”, a mai spus Ovidiu Neacşu. Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanţări nerambursabile pentru investiţii în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023. Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.