Skip to main content
2020 pornește la drum cu un mediu economic ceva mai închegat

2020 pornește la drum cu un mediu economic ceva mai închegat

2020 pornește la drum cu un mediu economic ceva mai închegat decât în anul precedent. Dacă în anii trecuți, Registrul Comerțului raporta recorduri negative pe bandă rulantă, în 2019 am asistat și la primele semnale pozitive, de însănătoșire a mediului de afaceri, afirmă experții de la Sierra Quadrant.

Relevantă este scăderea cu 24,44% a numărului societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă (5830) și reducerea cu 22% a numărului firmelor și PFA-urilor care şi-au suspendat activitatea (12.842). Și numărul celor dizolvate a scăzut în același interval, cu 2,80%, la 31.217.

Potrivit experților Sierra Quadrant, această perspectivă pozitivă trebuie privită însă doar din punct de vedere statistic.

În condițiile în care peste 90% dintre firme sunt insuficient capitalizate, multe dintre ele neavând niciun fel de buffer financiar în caz de criză, economia reală continuă să se confrunte cu multiple provocări.

Intrarea în insolvență a unei firme, de exemplu, poate genera situații de risc pe întregul lanț economic.

,,Problemele de gestiune a business-ului persistă la scară largă în economie. În ultimii ani am oferit consultanță pentru multe companii aflate în dificultate. În multe dintre cazuri, au fost investitori care și-au supraestimat veniturile, relațiile cu partenerii, care au avut așteptări mult prea optimiste în privința performanței business-ului, bazate prea puțin pe date financiare. Este nevoie de expertiză, de  strategii de risc care să țină cont de realitățile din economie’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.