Skip to main content
Sierra Quadrant: Ce înseamnă și cum se desfășoară restructurarea unei companii cu probleme

Sierra Quadrant: Ce înseamnă și cum se desfășoară restructurarea unei companii cu probleme

Procesul de restructurare reprezintă reproiectarea totală sau parțială a activității unei companii aflată într-o situație de dificultate, cu scopul relansării afacerii, consolidării avantajelor competitive și asigurării viabilității business-ului pe termen mediu și lung.

Potrivit experților de la Sierra Quadrant, necesitatea derulării unui proces de restructurare apare, în general, atunci când se observă degradarea generală a indicatorilor de performanță, precum scăderea rapidă a vanzarilor, diminuarea semnificativă a profitabilității sau apariția unor probleme de finanțare a afacerii. La toate aceste semnale trebuie adăugate problemele de management, un factor cheie în evoluția unui business, indiferent de mărime.
 

Prin declanșare procesului de restructurare, se urmărește, în primul rând, stabilizarea si supravietuirea companiei. Sunt identificate, astfel, printr-o analiză SWOT, activitățile care genereaza pierderi constante și se trece la reorganizarea si optimizarea activitatilor astfel încât să conducă la creșterea vânzărilor și revenirea pe profit.

Radiografia business-ului urmărește, în esență, identificarea simptomelor semnificative si stabilirea planului de restructurare strategica sau operationala a companiei. Odată pus în practică, planul de restructurare este menit să readucă firma în zona de performanță și să îi asigure o evoluție predictibilă,  pe termen mediu și lung, în concordanță cu evoluția generală a economiei.