Skip to main content
Sierra Quadrant: Economia românească are nevoie de profesioniști

Sierra Quadrant: Economia românească are nevoie de profesioniști

Mediul de afaceri românesc trece printr-o ,,curățenie generală’’, cu efecte pozitive pe termen mediu și lung, arată o analiză Sierra Quadrant, realizată pe baza datelor de la RECOM.

 55.942 de firme au fost radiate în primele patru luni ale acestui an la nivel național, în creștere cu 94,3% față de perioada similară din anul precedent. În 2018, după primele patru luni, aveam 28.787 de firme radiate, cu o creștere de numai 4,94% față de anul precedent.

,,Sunt în general firme mici, fără posibilități financiare, care nu rezistă provocărilor generate de blocajul financiar, de creșterea costurilor, de dinamica contractuală. Așa se ajunge ca multe firme să fie închise rapid, mai ales cele de portofoliu – deschise de antreprenori cu scopuri prea puțin fundamentate’’, afirmă experții.

Pe de altă parte, creșterea numărului firmelor radiate este rezultatul închiderii unui număr semnificativ de proceduri de faliment.

,,Lichidatorii au reușit, în ultima perioadă, să închidă multe din procedurile aflate pe rol, iar radierea societăților este punctul final al acestui demers. Simplificarea legislației și optimizarea cadrului administrativ au fost factorii determinanți în acest proces’’, afirmă experții.

În primele patru luni din 2019, numărul firmelor și PFA-urilor noi a crescut cu 17,68% față de aceeași perioadă din 2018, la 56.176. Semnificativ este avansul PFA-urilor nou înființate, de la 3572 în primele patru luni din 2018 la 10.388 în ian-aprilie 2019.

Pe de altă parte, numărul firmelor în insolvență a scăzut în primele patru luni cu 30%, la 2069, cel al firmelor cu activitatea suspendată s-a redus cu 21%, la 5486, iar cel al dizolvărilor a scăzut cu 11,58%, la 11.188.

,,România are nevoie de antreprenori și este salutară creșterea numărului de firme din ultimii ani. Însă dincolo de inițiativă, de proiecte, de planuri de business, de optimismul care caracterizează mai ales antreprenorii tineri, economia românească are nevoie de profesioniști, de oameni de afaceri responsabili care să dezvolte business-uri predictibile, fundamentate pe realitățile economice. Avem, în continuare, prea multe firme slab capitalizate, fără orizont, fără planuri de afaceri, în care instinctul antreprenorului primează, în care deciziile economice sunt prea puțin fundamentate economic, cu consecințe directe, ce duc rapid la insolvență, faliment și, în final, la radierea business-urilor’’, afirmă experții.

Potrivit acestora, în partea a doua a anului, numărul suspendărilor de activitate și al dizolvărilor de companii ar putea reveni pe plus, posibil cu 20%, mulți dintre investitori căutând să își protejeze capitalul în fața accentuării provocărilor în economie, generate de creșterea costurilor operaționale (în primul rând - deprecierea cursului leu/euro, inflație etc.) și a accentuării blocajului financiar.