Skip to main content
Sierra Quadrant: România în topul țărilor europene cu cele mai lungi și dificile perioade de insolvență

Sierra Quadrant: România în topul țărilor europene cu cele mai lungi și dificile perioade de insolvență

România este una dintre țările europene cu cele mai lungi și dificile perioade de insolvență în cazul firmelor, calculată ca perioada de la deschiderea până la închiderea oficială a procedurii de insolvență.

Potrivit unui studiu realizat de Sierra Quadrant, dacă la nivel global, perioada medie de soluționare a cazurilor de insolvență era în 2017 de 2,5 ani, în România se situează la 3,3 ani, situație similară cu cea din Bulgaria, Grecia și Slovacia. La polul opus se află Irlanda, cu numai 4 luni, Finlanda cu 9 luni, Marea Britanie cu 1 an și Germania, cu o medie de 1,2 ani.

Pentru Uniunea Europeană, durata soluționării insolvențelor a fost în medie de 2 ani, iar la nivelul zonei euro de 1,9 ani în 2017.

Experții Sierra Quadrant afirmă că dincolo de legislație, este nevoie ca mediul de afaceri să înțeleagă necesitatea educației continue în sectorul financiar-economic.

,,Oamenii de afaceri trebuie să conștientizeze și să încerce să prevină situațiile de risc care duc la insolvență, la faliment. Este nevoie de o educație continuă în acest sector, de perfecționarea unor specialiști în domeniul riscului, de asumarea unor strategii investiționale fundamentate pe realitățile economice, nu doar pe speranțe, entuziasm și optimism. Serviciile de business information, de credit risk management sunt fundamentale într-o economie extrem de dinamică și instabilă din multe puncte de vedere, mai ales din punct de vedere al capitalizării, cum este cea românească”, afirmă experții Sierra Quadrant.